Tips Untuk Rezeki yang Murah

Posted by Ahmadul Hakim On 7:26 AM 1 comment
Ramai antara kita sering mengeluh dan murung kerana seringkali usaha yang dilakukan tidak mendatangkan hasil, seringkali gagal. Rezeki yang dikejar selalu menghampakan. Justeru, saya turut ingin berkongsi kepada semua tentang bagaimana mendekatkan rezeki dengan cara yang berkesan. Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hambanNya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hambaNya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Di antaranya:

1. Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hambaNya, seperti firmanNya dalam hadis qudsi: "Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembahKu maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu" Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasiha pada hambaNya lalu dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w, "Barang siapa memperbanyakkan istighfar maka Allah S.W.T akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka" (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa'i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a)

3. Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi S.A.W "dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya." (Riwayat at-Tarmizi)

4. Sentiasa ingat Allah 
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. FirmanNya "(iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tentteram" (Ar-Ra'd: 28)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah S.A.W berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda S.A.W juga bersabda "Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagianlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya" (Riwayat Abu Ya'ala, at-Tabrani, Al-Asybahani dan al-Hakim). Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi S.A.W "Apabila hambanya itu meninggalkan boerdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya" (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)


6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskinm juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi S.A.W "Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu" (Riwayat Bukhari)

7. Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Rasulullah S.A.W "Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya" (Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat tidak hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilanhkan kesusahan, kesedian, dan kesukaran seta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahua'lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata "Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya"

10. Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah S.A.W, berpagi-pagi ialah memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah merupakan amalan yang berkat.

11. Menjalin silaturrahim
Nabi S.A.W bersabda "Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya" (Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah S.A.W dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah. Baginda S.A.W bersabda "Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki" (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)13. Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Rasulullah S.A.W bersabda kepada Zubair bin Al-Awwam "Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah Azza Wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya" (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a)

14. Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah

15. Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi "Wahai anak Adam, jangan sesekali engkap malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluan pada petang harinya" (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmatKu kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azabKu amat keras" (Ibrahim: 7) FirmanNya lagi "... dan kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur" (Ali Imran: 145)

17.Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat Al-Quran atau asma'ul husna selain menenangkan, menjernihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Contohnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. Salah satu nama Allah, Al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu. Misalnya dibaca "Ya Allah ya Fattah" berulang-ulang, diiringi doa "Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenalMu, bukalah pintu rahmat dan keampunanMu, ya Fattah ya 'Alim" Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi'ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a'lam.

18. Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat ndenga Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dariNya. Dalam Al-Quran Allah suruh kita meminta kepadanya, nescaya Dia akan perkenankan.19. Berikthiar sehabisnya
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintaiNya dan yang tidak dicintaiNya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintaNya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim). Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sebdiri perlu berusaha jadi baik, hendak rezeki diberkati perlu dijauhinya benda yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal
Dengan tawakal kepada Allah, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. FirmanNya "Barang siapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya)" (At-Thalaq: 3). Nabi S.A.W bersabda "Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang." (Riwayat Ahmad, at-Tarmizi, Ibnu Majjah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri "Jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan), dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya" (At-Talaq: 2-3) Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah, lalu Allah limpahi hambaNya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya.

Doa Murah Rezeki (Dibaca Waktu Membuka Pintu/Tingkap)

Di baca ketika membuka pintu atau tingkap-tingkap di rumah tempat kediaman atau di kedai-kedai perniagaan sendiri. Bagi Internet Marketer, baca ketika hendak membuka komputer atau laptop. Bacaan tersebut di baca semasa membuat pekerjaan tadi hingga selesai.

Doa Murah Rezeki


Faedah surah Al-Thalaq ayat 2&3
 • Apabila diwiridkan pada tiap-tiap setelah solat fardhu yang 5, nescaya Allah akan memurahkan rezekinya dan akan mencapai kemuliaan dunia dan akhirat.
 • Barangsiapa yang membaca ayat ini selepas solat fardhu dalam bilangan ganjil (1,3,5 dll) nescaya dia akan ditolak dari segala kesulitannya dan Allah akan melapangkan dadanya serta merasa tenang dalam pergaulan dalam bermasyarakat, berusaha dan bekerja.
Semoga dapat sama-sama kita amalkan & sampaikan kepada saudara-saudara yang lain untuk perkongsian ilmu bersama. rezeki adalah anugerah Allah, carilah sumber rezeki yang halal walaupun ianya agak sukar diperolehi dan jangan bersifat tamak, demi keberkatan dunia akhirat. Wassalamualaikum ~

1 comment:

 1. wassslamu'alaikum....semoga kita slalu di beri kekuatan untuk bisa melakukan yang terbaik

  ReplyDelete

 • RSS
 • Email
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Habbo
 • Blog Rasmi