• Mendapat RM50 Sehari Di Internet Percuma!

    8 Share merupakan satu program yang dibina untuk berkongsi perkara-perkara menarik di Malaysia. Selain itu, laman ini juga menyediakan satu program menjana wang kepada seluruh rakyat Malaysia termasuk pelajar sekolah. Jadi apa yang anda tunggu lagi?

  • Mengapa Hari Valentine Haram Disambut oleh Umat Islam?

    Hari Valentine Haram Disambut Umat Islam Hari Valentine Haram Disambut Umat Islam. Amalan merayakan Hari Valentine atau Hari Memperingati Kekasih yang tiba setiap 14 Feb tidak pernah dianjurkan oleh Islam. “Roh perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam,”

  • 7 Perkara yang Akan Membantu Kita selepas Meninggal Dunia

    عن أبي هريرة رضى الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية أو علم ينتفع يه أو ولد صالح يدعو له Maksud hadis : Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' (HR Muslim).

  • Empat Kepentingan Surah Al-Fatihah

    Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Membaca Fatihah Al-Quran pahalanya seperti sepertiga Al-Quran" Juga Nabi Muhammad s.a.w.bersabda: "Surat Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkankan dalam bacaannya." dan "Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin."

  • Apa hukum tarian Gangam Style?

    "Saya sendiri tidak pasti apa itu Gangnam Style, tetapi apa saya tahu, di Youtube ada jutaan yang menonton termasuk umat Islam. "Walaupun ia menjadi fenomena, namun persoalannya, mengapa kita senang terikut dengan apa jua budaya yang dihidangkan? "Sepatutnya kita harus menilai dan mengambil kira hukum di sisi ALLAH SWT," katanya.

Mohon hulurkan bantuan.

Posted by Ahmadul Hakim On 4:53 AM 3 comments
Bismillah.
.
Assalamualaikum.
.
Saya di sini bukanlah ingin mempromosikan sebarang jualan. Tapi saya ingin memohon jasa baik tuan/puan untuk menghulurkan sedikit sumbangan kepada keluarga pelajar ini. 
.
Daripada membazirkan RM1 dengan perkara2 yang tak berfaedah, lebih baik kita membantu mereka yang memerlukan. Walaupun RM1, tapi ianya amat membantu.
.
Sekiranya tidak mampu, share berita ini juga bakal memberi kita pahala pasif. Asyik buat income pasive je, arini pahala pula.
.
Allah juga menjanjikan ganjaran yang lagi besar buat mereka yang meringankan beban saudaranya. In Shaa Allah.



Puasa di bulan Ramadhan

Posted by Ahmadul Hakim On 4:23 AM No comments


Ambillah ilmu dengan penuh keyakinan, jangan ikut perasaan dan jangan mendengar fitnah daripada mereka yang tidak berlumba-lumba melakukan ibadat dan kebajikan. Sama-samalah kita bersatu dibawah panji mereka yang bersegera melakukan kebajikan dan ibadat, lihatlah para sahabat dan Rasulullah SAW yang sentiasa tidak jemu menaburkan bakti tanpa mengharap balasan kecuali daripada Allah SWT Yang Maha Esa.

Memberi Lebih Baik Daripada Menerima

Posted by Ahmadul Hakim On 12:37 AM No comments
Apa maksudnya di situ?

- Rasulullah nak bagitahu, memberi bukan bererti bila kita senang sahaja kita memberi, tetapi bila kita susah juga kita memberi yakni MEMBERI DENGAN KEMAMPUAN YANG ADA.
- Rasulullah nak kita sedar yang, BILA KITA SUSAH, SEBENARNYA ADA YANG LEBIH SUSAH DARI KITA.
- Rasulullah sedang bagitahu kita yang kita kena senantiasa sedar yang harta milik kita bukan semuanya milik kita, ianya punya bahagian untuk orang lain yang perlu kita kongsi dengan orang lain.
- Akhir sekali, tindakan kita sebagai kita selalu bersyukur dengan nikmat kurniaan yang ALLAH dah berikan kepada kita.



Pernah dengar tak "tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima"..?
Cubalah memberi dengan hati yang ikhlas, beri tanpa mengharapkan balasan. Dengan penuh rasa kesyukuran dengan nikmat pemberian yang ALLAH beri kepada kita. Baru tau nikmat dia macam mana. Sebab? Kita sedar tanggungjawap sosial kita yakni KITA MENYEDARI YANG HIDUP KITA LEBIH BAIK DARI HIDUP SI PENERIMA, itu tandanya kita syukur dengan nikmat. Sebab tu kita memberi.


Note :: Kita bukan sekadar memberi, TAPI MEMBERIKAN YANG TERBAIK sebenarnya, maksud di situ, andai kita nak beri seketul ayam Kepsi contohnya, bukan kita berikan sebahagian dari sedikit yang kita tak mahu makan, TAPI, KITA BERI BAHAGIAN YANG TERBAIK YANG KITA NAK MAKAN, bakinya baru untuk kita. Inilah yang dinamakan MEMBERIKAN YANG TERBAIK.

10 Ayat Awal dan 10 Ayat Akhir Surah Al-Kahfi

Posted by Ahmadul Hakim On 5:52 AM 1 comment
Dari Abu Darda’ r.a., Rasulullah SAW bersabda:
"Jika sesiapa belajar dengan 'mata hati' dalam 10 ayat pertama Surah Al-Kahf, dia akan terlindung dari fitnah Dajjal"
(Hadis Riwayat Muslim)

Dari Abu Sa’id Al-Khudri r.a., Rasulullah SAW bersabda:
"Sesiapa yang membaca surah al-Kahf pada hari Jumaat maka dia diberi cahaya yang menerangi antara dua Jumaat"
(Hadis Riwayat Al Baihaqi, At-Tabrani, An-Nasai & Hakim)

Dari Abu Darda' r.a., Nabi SAW bersabda,
"Barang siapa membaca 10 ayat terakhir dari surat Al-Kahf, maka ia terlindung dari fitnah Dajjal."
(Hadis Riwayat Ahmad)



10 Ayat Pertama Surah Al-Kahfi



Bismillahirrahmanirrahim
(dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani)

1. Alhamdu lillahi allathee anzala AAalaAAabdihi alkitaba walam yajAAal lahu AAiwajan
(Segala puji bagi Allah yang telah menurunkan kepada hamba-Nya Al Kitab (Al-Qur'an) dan Dia tidak mengadakan kebengkokan di dalamnya)


2. Qayyiman liyunthira ba/san shadeedan min ladunhu wayubashshiraalmu/mineena allatheena yaAAmaloona alssalihati anna lahum ajran hasanan
(sebagai bimbingan yang lurus, untuk memperingatkan seksaan yang sangat pedih dari sisi Allah dan memberi berita gembira kepada orang-orang yang beriman, yang mengerjakan amal soleh, bahawa mereka akan mendapat pembalasan yang baik,)


3. Makitheena feehi abadan
(mereka kekal di dalamnya untuk selama-lamanya.)


4. Wayunthira allatheena qaloo ittakhatha Allahuwaladan
(Dan untuk memperingatkan kepada orang-orang yang berkata: "Allah mengambil seorang anak.")


5. Ma lahum bihi min AAilmin wala li-aba-ihimkaburat kalimatan takhruju min afwahihim in yaqooloona illa kathiban
(Mereka sekali-kali tidak mempunyai pengetahuan tentang hal itu, begitu pula nenek moyang mereka. Alangkah buruknya kata-kata yang keluar dari mulut mereka; mereka tidak mengatakan (sesuatu) kecuali dusta.)


6. FalaAAallaka bakhiAAun nafsaka AAala atharihimin lam yu/minoo bihatha alhadeethi asafan
(Maka (apakah) barangkali kamu akan membunuh dirimu kerana bersedih hati setelah mereka berpaling, sekiranya mereka tidak beriman kepada keterangan ini (Al-Qur'an))


7. Inna jaAAalna ma AAala al-ardizeenatan laha linabluwahum ayyuhum ahsanu AAamalan
(Sesungguhnya Kami telah menjadikan apa yang di bumi sebagai perhiasan baginya, agar Kami menguji mereka siapakah di antara mereka yang terbaik perbuatannya.)


8. Wa-inna lajaAAiloona ma AAalayha saAAeedanjuruzan
(Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus.)


9. Am hasibta anna as-haba alkahfi waalrraqeemi kanoo min ayatinaAAajaban
(Adakah engkau menyangka (wahai Muhammad), bahawa kisah “Ashaabul Kahfi” dan “Ar-Raqiim” itu sahaja yang menakjubkan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Kami?)


10. Ith awa alfityatu ila alkahfi faqaloo rabbanaatina min ladunka rahmatan wahayyi/ lana min amrinarashadan
(Ingatkanlah peristiwa) ketika serombongan orang-orang muda pergi ke gua, lalu mereka berdoa: “Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami”.)


10 Ayat Terakhir Surah Al-Kahfi


101. Allatheena kanat aAAyunuhum fee ghita-in AAan thikreewakanoo la yastateeAAoona samAAan
(Iaitu) orang-orang yang matanya telah tertutup daripada melihat tanda-tanda yang membawa kepada mengingatiKu, dan mereka pula tidak dapat mendengar sama sekali.)


102. Afahasiba allatheena kafaroo an yattakhithoo AAibadeemin doonee awliyaa inna aAAtadna jahannama lilkafireenanuzulan
(Maka adakah orang-orang kafir menyangka bahawa mereka mengambil hamba-hambaKu sebagai makhluk-makhluk yang disembah, selain daripadaKu, dapat menolong mereka? Sesungguhnya Kami telah sediakan neraka Jahannam bagi orang-orang kafir itu sebagai tempat tetamu.)


103. Qul hal nunabbi-okum bial-akhsareenaaAAmalan
(Katakanlah (wahai Muhammad): “Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya?)


104. Allatheena dalla saAAyuhum fee alhayati alddunya wahum yahsaboona annahum yuhsinoonasunAAan
(Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan”.)


105. Ola-ika allatheena kafaroo bi-ayatirabbihim waliqa-ihi fahabitat aAAmaluhum falanuqeemu lahum yawma alqiyamati waznan
(Merekalah orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka dan akan pertemuan denganNya; oleh itu gugurlah amal-amal mereka; maka akibatya Kami tidak akan memberi sebarang timbangan untuk menilai amal mereka, pada hari qiamat kelak.)


106. Thalika jazaohum jahannamu bima kafaroo waittakhathoo ayatee warusuleehuzuwan
((Mereka yang bersifat) demikian, balasannya neraka Jahannam, disebabkan mereka kufur ingkar, dan mereka pula menjadikan ayat-ayatKu dan Rasul-rasulKu sebagai ejek-ejekan.)


107. Inna allatheena amanoo waAAamiloo alssalihati kanat lahum jannatualfirdawsi nuzulan
(Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, disediakan bagi mereka Syurga-syurga Firdaus, sebagai tempat tetamu (yang serba mewah).)


108. Khalideena feeha la yabghoona AAanha hiwalan
(Mereka kekal di dalamnya, (dan) tidak ingin berpindah daripadanya.)


109. Qul law kana albahru midadan likalimatirabbee lanafida albahru qabla an tanfada kalimatu rabbee walawji/na bimithlihi madadan
(Katakanlah (wahai Muhammad): “Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis Kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis Kalimah-kalimah Tuhanku, walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya, sebagai bantuan”.)


110. Qul innama ana basharun mithlukum yooha ilayya annamailahukum ilahun wahidun faman kana yarjoo liqaarabbihi falyaAAmal AAamalan salihan wala yushrik biAAibadatirabbihi ahadan
(Katakanlah (wahai Muhammad): “Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah ia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya”.)

Mendapat Pendapatan Online

Posted by Ahmadul Hakim On 12:56 AM 6 comments
Assalamualaikum WBT kepada semua pembaca.

Pada masa kini, harga barang semakin naik. Pendapatan bulanan pun semakin berkurang. Memang susah nak dapat duit kalau tak berusaha keras. Betul tak?

Tapi admin bersyukur sangat-sangat kepada Allah S.W.T kerana telah membuka mata admin untuk melihat cabang-cabang membuat duit melalui Internet TANPA MODAL! Yes, memang 100% percuma dan income nya juga agak lumayan bergantung kepada usaha kita. In Shaa Allah. Admin juga telah bertanyakan kepada mereka yang lebih pakar dalam Islam dan mereka berkata bahawa program ini halal dalam Islam. Kerana kita promote perkara yang tidak melanggar hukum syarak.
Berikut adalah screenshot bukti pendapatan yang telah admin terima selama dua minggu sertai program ni.



Alhamdulillah, segala puji bagi Allah kerana telah membantu admin dalam urusan ni. Jadi, apa salahnya kalau admin ingin kongsikan rahsia ini kepada pembaca-pembaca sekalian kan?

STEP 1:
Klik sini untuk Start menjana pendapatan dengan 8Share...
KLIK SINI

STEP 2:
Isikan maklumat anda di ruang yang disediakan seperti dalam gambar di bawah dan tekan 'Join now for FREE!'. Mulakan dengan pilih username anda. Username anda haruslah sesuatu yang senang dan menarik minat orang untuk klik. Jangan lupa untuk menggunakan email sebenar anda. Link pengesahan akan dihantar ke email yang anda gunakan.
                                   

STEP 3:
Setelah daftar, anda perlu tunggu email pengesahan dari 8share.com. 

STEP 4:
Bila dah dapat email pengesahan, klik pada Link yang diberikan untuk activate akaun 8Share anda. Terus masukkan butir-butir peribadi dan anda dah dapat RM5 pertama anda... Cuba check dalam Dashboard.

Anda dah boleh menjana pendapatan dengan menyebarkan Link di sebelah kanan ni... Setiap yang mendaftar di bawah anda, anda akan dapat RM1.00.. Kalau ada Suami/Isteri suruh mereka daftar di bawah anda...

STEP 5:
Cuba perhatikan Menu di bahagian atas.. Klik Pada Special.. Seterusnya anda bersedia untuk cara buat duit yang ke 2...

Pilih salah satu iklan yang terdapat di sebelah bawah...
Klik iklan tersebut dan pastikan kempen itu belum 
completed.. 
Seterusnya tekan Broadcast...
STEP 6:
Seterusnya buat ayat anda sendiri untuk menyakinkan orang untuk klik iklan ini.. Gunakan ayat yang lebih menarik lagi.. Boleh klik pada sample untuk contoh-contoh ayat yang orang lain buat...

Seterusnya setelah selesai ayat anda, Klik cara pengiklanan anda.. Untuk contoh ini, saya gunakan cara Share ke FB sahaja... Klik sahaja pada Button FB Share di bahagian bawah itu..

STEP 7:
Seterusnya isi lagi ayat-ayat untuk menarik orang klik pada iklan anda di FB... Pastikan share kepada "Umum/Public" supaya semua orang boleh baca iklan anda...
STEP 8:
Buka FB anda.. pastikan iklan seperti di bawah telah dimasukkan.. Sekiranya belum masuk, pastikan cara anda masukkan iklan adalah betul... 
Dan anda telah selesai dalam kerja-kerja anda. Setiap klik Unik pada iklan anda, anda akan dapat RM0.20. Selalulah check pada bahagian Dashboard untuk check "earning" anda. Semoga berjaya. Jangan lupa selalu check pada Special juga. Pastikan anda join semua kempen yang diadakan untuk memaksimakan pendapatan anda.

  • RSS
  • Email
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Habbo
  • Blog Rasmi